Leipominen on terapeuttista puuhastelua. Näet konkreettisesti mitä saat aikaiseksi. Joskus leipomiset onnistuvat, joskus eivät.
Se tunne, kun onnistut! Saat aikaiseksi jotain kivan näköistä ja herkullista!
Välttelen venhäjauhoja, ja syön gluteenitonta ruokaa. Aloitin vehnäjauhottomuuden noin vuosi sitten. Välillä on tullut testailtua vehnätuotteita tässä välissä, ja olen todennut niiden turvottavan vatsaa aivan mielettomästä ja vatsa menee ihan sekaisin.
Ei ihmisen kehoa ole alunperin tarkoitettu syömään mitään viljoja. Ihminen on kuitenkin ollut alunperin metsästäjä ja keräilijä, ei viljelijä.
Kesällä leivoin ensimmäisen gluteenittoman mutakakun. Tämä versio jäi melkoisen löysäksi, ja tulos oli enemmänkin kurakakku. Lopputulos maistui kuitenkin hyvältä ja kakku syötiin tunnissa pois isolla porukalla.
Toisella kerralla pidin kakkua ehkä hieman liian kauan uunissa. Kosteita kohtia kuitenkin oli jonkin verran, joten kakkua oli kuitenkin mutakakku eikä kuivakakku.
Tänään olen leiponut jälleen gluteenitonta mutakakkua. Leivoin myös ensimmäistä kertaa gluteenitonta juustokakkua.
Tässä reseptit olkaapa hyvä:
GLUTEENITON MUTAKAKKU
200g tummaa suklaata
200g voita
4 kpl munaa
2dl sokeria
2 ½-3 dl gluteenittomia jauhoja (Provena gluten free wholegrain oat flour)
1 tl leivinjauhetta
2 rkl psyllium jauhetta (Farina, vuohelan herkku)
Yhdistä gluteenittomat jauhot, leivinjauhe ja psyllium.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sulata suklaa ja voi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Sekoita suklaa-voiseos varovasti munasokerivaahtoon.
Yhdistä jauhoseos siivilöiden taikinaan.
Sekoittele varovasti tasaiseksi massaksi.
Kypsennä mutakakkua 200 asteisessa uunissa, alimmalla tasolla 17-25minuuttia.
Paistoaika vaihtelee sen mukaan, onko suosikkikakkusi rakenteeltaan valua vai kostean pehmeä. Uunien paisto-ominaisuudetkin vaihtelevat.
Suosittelen kakun koostumuksen tarkkailuun hammastikkua.
Omasta mielestäni mutakakun kanssa sopii parhaiten vanilja jäätelö. Myös vadelmat ja mutakakku ovat kiva yhdistelmä.
GLUTEENITON JUUSTOKAKKU
Pohja:
200g gluteiinittomia keksejä (esimerkiksi semperin välipalakeksit)
75g voita
1½ rkl sokeria
Täyte:
400g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 kpl kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 kpl sitruunankuori raastettuna
Koristeluun
Tuoreita vadelmia
Voitele pieni irtopohjavuoka (Ø15-20cm).
Murskaa keksit murusiksi ja sekoita joukkoon pehmeä voi ja sokeri.
Sekoittele tasaiseksi massaksi. Painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille.
Notkista tuorejuusto.
Vatkaa sokeri ja kananmunat kevyesti.
Yhdistä tuorejuusto ja sokeri-munaseos.
Lisää joukkoon vaniljasokeri ja sitruunan raastettu kuori.
Kaada täyte pohjan päälle.
Lämmittele uuni 175 asteeseen.
Paista juustokakkua uunin alatasolla noin 40minuuttia.
Anna juustokakun jäähtyä ennen tarjoilua. Parhaimmillaan maku on kylmänä
Koristele kakku tuoreilla vadelmilla.
Tällä kertaa mutakakku onnistui täydellisesti! Ulkokuori oli "rapsakka" ja sisältä sopivasti taikinainen. Niinhän se on, että kolmas kerta toden sanoo.
Juustokakku oli maultaan täydellinen. Keksikuori vähän rapisi yläreunoista, mutta muuten loisto suoritus omasta mielestäni.
Kakkujen onnistumisesta kertoo myös se, ettei niitä jäänyt kovinkaan paljoa.
Viikonlopun leivontaterapiat suoritettu :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti