maanantai 29. helmikuuta 2016

Porkkanapiirakka

Meidän suvussa on aina leivottu porkkanapiirakkaa juhlahetkiin ja ihan arkeenkin.
Porkkanapiirakka sana kuulostaa monesta enemmänkin suolaiselta herkulta, kuin makealta.
Makeaa ja herkullista tämä kuitenkin on!
Piirakan voi tehdä uunipellille tupla annoksena tai ohjeen mukaan kakku versiona kakkuvuokaan.

Pohja:

150 g pehmeää voita
2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 isoa huoneenlämpöistä kananmunaa
3 dl vehnäjauhja tai gluteenittomia jauhoja (Itse käytin: PROVENA baking flour oats)
1 dl mantelijauhoa tai tämän voi korvata myös mantelirouheella tai vehnä/gluteenittomilla jauhoilla
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
200 g porkkanaraastetta (3-4 porkkanaa)

Kuorrute:

100 g maustamatonta koskenlaskija sulatejuustoa
60g voita
3-3,5 dl tomuskeria
3 tl vaniljasokeria.

Pinnalle voi ripotella mantelirouhetta.
Mikäli teet uunipellillisen, MUISTA TEHDÄ TUPLA ANNOKSET POHJASTA JA KUORRUTTEESTA !


  • Vatkaa pehmeä voita, fariinisokeria ja vaniljasokeria 5minuuttia. Lisää munat joukkeen yksitellen, välillä vatkaten.
  • Sekoita vehnäjauhot / gluteenittmat jauhot, mantelijauho / rouhe, leivinjauhe, kaneli, sooda ja inkivääri keskenään. Lisää jauhomassa seokseen. 
  • Viimeisenä lisätään porkkanaraaste.
  • Sähkövatkain erittäin hyvä sekoitukseen.
  • Pieni porkkanakakku: Voitele kakkuvuoka öljyllä. Pellillinen porkkanapiirakkaa: Laita leivinpaperia pellille reunoja myöten ja voitele hieman paperia.
  • Kaada taikina vuokaan / pellille ja tasoittele huolellisesti.
  • Paista 190 -200 asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla.
  • Kakkuvuoka uunissa 20-25 min ja uunipellillinen 25-30min uunissa.
  • Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  • Valmista kuorrute kattilassa. Sulata voi. Lisää sekaan koskenlaskija sulatejuusto paloina ja anna sulaa miedolla lämmöllä. Lisää sekaan sokerit. Vatkaa vatkaimella tai käsin aines tasaiseksi.
  • Levittele kuorrute kakun pinnalle heti lämpimänä ja ripttele päälle mantelirouhetta.
  • Anna kakun tai piirakan jäähtyä ennen leikkaamista, niin saat leikattua siistejä paloja. Itse laitoin piirakan hetkeksi kylmään, kunnes kurrute oli "kovettunut" ja leikkaaminen oli siistimpää.

Itse leivoin piirakan gluteenittmana ja laktoosittomana. 
Gluteenittomilla jauhoilla leivottaessa, kannattaa käyttää psylliumia, joka sitoo taikinaa, eikä leivnnaisista tule murenevia.
Tällä kertaa kun leivoin, psyllium oli loppunut ja tein ilman. Pohja onnistui kuitenkin hyvin, eikä murentunut.


Herkullisia hetkia !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti